Настільні ігри для тімбілдінга в офісі

Для гри в колективі в частих випадках обирають кооперативні ігри. Однак все залежить від мети і тих якостей, які керівник бажає прокачати в співробітниках.

У кооперативних іграх ви постійно будете приймати рішення спільно, вони не тільки допоможуть на час забути про робочі моменти і дізнатися колег краще, але і здатні згуртувати колектив, підтримати корпоративний дух. А ніщо так не сприяє налагодженню відносин між людьми, як спільна перемога над спільним ворогом. Будь то небезпечне захворювання або грізний монстр - перемігши їх спільними зусиллями, ви розділите цю радість на всіх і отримаєте безліч позитивних емоцій. А потім ви зможете обговорити дії вашої команди за чашкою чаю.

Особливість настолок для гри в колективі:

  • Розвивають стратегічне мислення та лідерські якості
  • Покращують увагу і пам'ять
  • Розвивають креативне мислення і уяву
  • Вчать ефективному плануванню, аналізу і швидкому прийняттю рішення
  • Розвивають цілеспрямованість і бажання перемагати
  • Ігри вчать правильно відноситься не тільки до виграшів, але і до програшу аналізуючи помилки і роблячи висновки на майбутнє
  • Окремі ігри вчать ефективній побудові економічної моделі
  • Більшість ігор вчать прораховувати свої дії на декілька ходів вперед і прогнозувати дії суперника
  • Дедуктивні ігри вчать працювати з великим об'ємом інформації, розвивають дедукцію і увагу
  • Розвивають аналітичні здібності і дипломатичні навички
  • Кооперативні ігри допомагають навчитися працювати в команді злагоджено і ефективно

Нижче представлена незначна добірка популярних кооперативних ігор:

  1. Робінзон Крузо: пригоди на таємничому острові. Це кооперативна настільна гра, в якій команді гравців належить перемагати труднощі життя на безлюдному острові, всіма силами виживати, розгадувати таємниці і пройти разом сім сценаріїв, кожен з яких запропонує унікальний ігровий процес. Раз гра кооперативна, то для того, щоб не програти всією командою, вам доведеться спільно працювати над загальним прогресом, радитися, придумувати кращі рішення і боротися за виживання. Особистої перемоги тут бути не може!

 

  1. Пандемія (Pandemic) - це одна з кращих кооперативних ігор за визнанням багатьох експертів. Гравці Pandemic - фахівці Центру з профілактики та боротьби з інфекційними захворюваннями, що знаходиться в Атланті, який веде пильне спостереження за спалахами вірусних захворювань по всьому світу. Мета гравців - об'єднати свої зусилля і, працюючи в злагодженій команді різнопрофільних фахівців, не допустити повсюдного поширення епідемії чотирьох найпідступніших хвороб. Перемогти заразу можна тільки проводячи одночасно санітарну обробку в містах зараження, а також ретельно працюючи в надрах лабораторій над створенням вакцин проти цих вірусів.

 

  1. Містеріум - це командний містичний детектив, число учасників в якому може становити від 2 до 7 осіб. Гра розвиває асоціативне мислення, яке знадобиться гравцям для розслідування подій 100-річної давності, в результаті яких за безпідставним звинуваченням у вбивстві був страчений господар загадкового замку. Користуючись викривальними сновидіннями і таємними знаками примари (роль його дістається одному з гравців), екстрасенси, запрошені новим господарем старовинного особняка, повинні допомогти відновити ланцюг подій і визначити справжнього винуватця вбивства. У разі успішного виявлення злочинця, екстрасенсів чекає фінансову винагороду, примару - вічний спокій, а нового власника - спокійне і розмірене життя в будинку.

 

  1. Серія ігор Елементарно! – це кооперативна гра-детектив (більше 13 сценаріїв), в якій вам потрібно розкрити злочин всім разом за допомогою інформації на картах. Аналізуйте отримані відомості, відкривайте потрібні карти і скидайте ті, які, на вашу думку, не мають відношення до справи. Кожна карта містить факт, показання або доказ. Відносяться вони до справи або поведуть вас по помилковому сліду? Вам потрібно зрозуміти, що сталося і вичислити злочинця. Для Шерлока Холмса це елементарно, а для вас?

 

  1. The mind – це більше, ніж робота в команді. The mind - це гра, в якій ви вчитеся читати думки. Кожен раунд гравцям роздається певна кількість карт з колоди від 1 до 100. Їх завдання - викласти карти на стіл в порядку зростання, не обмінюючись інформацією і здійснюючи ходи позачергово, за інтуіцією. Кожна помилка позбавляє одного життя - а їх кількість жорстко обмежена. Мета гри проста - пройти всі 12 рівнів. Щоб подолати всі рівні, потрібно не просто зловити хвилю - доведеться по-справжньому влитися в команду, навчитися розуміти один одного без слів, без жестів - буквально з першого погляду. Тільки тоді ця гра, можливо, підкориться вам. Хоча здається, що грати в неї можна нескінченно: прикрі помилки трапляються навіть в самій згуртованій команді.

 

  1. Кодові імена (Codenames) - настільна гра, яка за короткий час отримала всі можливі нагороди, включаючи Гру року в Німеччині - аналог Оскара в світі настільних ігор. Кодові імена - це командна настільна гра, в якій учасникам потрібно проявити дедукцію і використовувати асоціативне мислення. Перед початком партії гравці діляться на команди, і лідери команд загадують своїм товаришам групи слів, даючи до кожної підказку-натяк, що їх об'єднує. Завдання учасників - розкрити якомога більше груп. Від командної роботи в цій грі залежить дуже багато, адже хід думки капітана повинен бути зрозумілий його команді і неясний іншим, а при помилці команди хід перейде до їх супперників. Гра Кодові імена сприяє тренуванню пам'яті, ерудиції, комунікації, логіки і уважності.

 

 

  1. Заборонене небо. Підкорюйте запаморочливі висоти в цій кооперативній пригоді, що розбурхують уяву! Вам належить діяти як одна команда, щоб досліджувати загадкову платформу, що парить у епіцентрі бурхливого шторму. З'єднайте елементи електричного кола за допомогою дроту і запустіть добре заховану ракету до того, як ви отримаєте удар блискавки або вас здує з платформи. Випробуйте здатність вашої команди до спільної роботи, але будьте обережні: один невірний крок - і всіх вас спустять з небес на землю ... раз і назавжди!

 

  1. Час підземель. Уявіть, ви з групою хоробрих товаришів спускаєтеся в підземелля ... Що з спорядження може стати в нагоді вам в темряві невідомого світу?! Звичайно, хочеться взяти з собою багато, але рюкзак у вас тільки один ... та й той не відрізняється міцністю. Час підземель - кооперативна карткова гра, в якій всі учасники одночасно збирають в загальну колоду карти предметів і розігрують карти місій. Їх суперники - час, розмір рюкзака і кількість місій, які необхідно встигнути виконати. Пропустите потрібне спорядження - завдання буде провалено, перевантажите рюкзак - зазнаєте поразки! Тільки точний розрахунок і спільні дії принесуть вам перемогу ... і нове випробування!

 

  1. Втеча з психушки. Ви відкриваєте очі і розумієте, що знаходитеся в холодній камері психіатричної лікарні. У це богом забуте місце вас запруторив власний брат, від чого стає ще болючіше і образливіше. Але немає часу на сентименти. Потрібно вибиратися звідси і зробити це якомога швидше. План здається досить простим: знайти свою картку хвороби, знайти укриття і сховатися до того, як нічний охоронець зробить обхід, а потім знайти вихід. Однак втекти буде нелегко ... Втеча з психушки - атмосферний кооперативний квест. Вас чекає цілих 10 глибоких і різноманітних сюжетів, повних загадок і головоломок. Історії персонажів в кожному сюжеті набувають хитрих переплетінь, а кінцівки кожної з партій будуть відрізнятися в залежності від прийнятих вами по ходу гри ключових рішень. Тільки самим спритним буде під силу знайти вихід ...

 

  1. Лють Дракули - це настільна готична гра в стилі переслідувань. Ігровий процес протікає в такий спосіб: одному з гравців доведеться взяти на себе роль графа Дракули, інші стають мисливцями, яким необхідно знайти і знешкодити легендарного вампіра. А знайти його не так вже й просто, всі його пересування приховані, а мисливці ведуть пошуки Дракули командою, грунтуючись на припущеннях, умовиводах, знахідках. Дракула ж намагається бути на кілька кроків попереду переслідувачів, щоб встигнути створити стільки вампірів, скільки потрібно для перемоги.

 

  1. Криміналіст - це детективна рольова гра. Один з гравців стає провідним криміналістом, решта учасників - детективами. Завдання слідчих - відшукати вбивцю серед своїх колег, користуючись підказками криміналіста. Злочинець буде заважати розслідуванню, підкидаючи помилкові докази і беручи участь в роботі нарівні з усіма. Кожному гравцеві крім ведучого дістануться особливі картки з доказами і знаряддями вбивства. Детективам потрібно протягом трьох раундів вичислити брехливого напарника, а душогубові - сховатися від покарання. Похмурі таємниці, психологічні прийоми і емоційне напруження припадуть до душі любителям детективного жанру, а додаткові рольові карти зроблять ігровий процес ще цікавіше. Правила дуже прості, однак відшукати поганого хлопця - завдання не з легких. На відміну від Мафії, де ведучий спостерігає за процесом з боку, в Криміналісті він бере активну участь в розслідуванні.

 

  1. Агентство ЧАС (T.I.M.E Stories) - це кооперативна рольова гра, яка увійшла в тридцятку кращих настільних ігор світу, яка завоювала визнання за рахунок неповторної фантастичною атмосфери, гостросюжетної детективної задумки, ефекту живого квесту і унікальної механіки часу. Гра-квест сповнена головоломок і секретів, різноманітності локацій і сюжетних описів. Сюжет фантастичної настільної гри «Агентство ЧАС» містить у собі безліч непередбачуваних поворотів і логічних загадок. Опинившись у стартовій локації - психіатричній лікарні, агенти часу розшукують необхідні предмети, застосовують унікальні здібності і розплутують основний квест за допомогою уважності, логіки та інтуїції. Настільний квест межує з живою рольовою грою, де кожен персонаж має свій характер і здібності - приймаючи вигляд агента, гравець перевтілюється в детектива, стратега і, головне, члена єдиної організації, мета якої - виправити тимчасові помилки. Час використовується як ресурс, а локальні квести вимагають перевірки - агентам доведеться нелегко на шляху до перемоги. У разі невдачі проходження доведеться почати заново.

  1. Детектив Клуб відкриває свої двері для самих уважних і спостережливих! Аналізуйте різні версії, шукайте докази і знайдіть того, хто приховує правду. Детектив клуб - це захоплююча гра на асоціації для великої компанії - з інтригами, викриттями і веселощами. Ведучий загадує слово і записує його на блокнотах інших учасників. У всіх, крім одного - конспіратора. Після цього всі викладають карти, що асоціюються з задуманим словом. Завдання гравців - вичислити конспіратора, а конспіратора - не попастися.

 

  1. Декодер. У грі Декодер (Decrypto) дві команди змагаються одна з одною, щоб визначити кращих дешифровщиків. Ваша мета - передати коди своїй команді, не давши суперникам їх перехопити. Тому ваші підказки повинні бути зрозумілі вашій команді, але туманними для суперників. Також ви повинні постаратися перехопити код іншої команди. Ідеальна гра для тих, хто любить підбирати асоціації до слів, розгадувати шифри і брати участь в інтелектуальних змаганнях. Виберіть свого шифрувальника, передавайте через нього секретний код, вгадайте його підказки і постарайтеся випередити команду шпигунів-суперників.

 

  1. Descent: Мандри у темряві. Епічна настільна гра Descent: Мандри у Темряві - незвичайна кооперативна стратегія, в якій гравці спільно протистоять подіям, обумовлених ігровою механікою. Тут роль антагоніста виконує один з гравців, а значить, противник більш непередбачуваний, але з іншого боку - теж може зробити помилку. У майбутній пригоді вам як ніколи важливо діяти разом, оскільки Володар володіє незвичайною силою, а вся сила героїв - в їх єдності і в своєчасному використанні особливих здібностей кожного. Ну що, ви готові відправитися в небезпечну подорож, битися з могутнім Володарем, знищити величезну армію монстрів і стати героєм легендарного фентезійного епосу? Ідеальне поєднання масштабу, відносної простоти правил укупі з динамічністю і неповторною атмосферою роблять «Descent: Мандри у темряві» однією з кращих пригодницьких ігор.

 

  1. Небезпечні слова - це чарівна гра на пояснення слів, де вам доведеться вийти за звичні рамки і продемонструвати всю міць свого лексикону. Це гра розуму, яка при цьому задіє і вас, і суперників. Дві команди потрапляють в підземеллія, з якого єдиний вихід - подолати 5 кімнат і битися з фінальним босом. Кожна локація - це одне слово, яке команда повинна відгадати і не потрапити в пастки суперників. Причому ви навіть не здогадуєтесь, що вас чекає. Чим далі просунулася команда, тим більше табу можуть загадати противники. Важливо охопити всі можливі напрямки думки, щоб зловити опонентів в капкан і не дати їм вас обігнати.